Kto si odskáče gastráče?

Autor: Pravda o gastráčoch | 6.10.2016 o 11:19 | (upravené 6.10.2016 o 15:24) Karma článku: 5,19 | Prečítané:  1885x

Minimálna hodnota gastrolístkov sa bude zvyšovať. Aj vy ste sa potešili? Niektorým ľuďom však táto informácia asi zdvihla tlak. Prečo? Vraj by bolo výhodnejšie, ak by sme namiesto gastrolístkov dostávali hotovosť. Opak je pravdou.

Aj vy si myslíte, že gastrolístky nie sú zbytočné, či socialistický prežitok? Skôr naopak, vnímate ich ako niečo, čo aj vám uľahčuje rozhodnutie ísť každý deň na obed? Nie ste sami. Žiaľ, internet sa k téme gastrolístkov v poslednej dobe zaplnil polopravdami, mýtusmi či priamo nepravdivými informáciami.  

Bojovníci za to, aby hotovosť nahradila gastráče, tvrdia to, že gastrolístky sú niečo nanútené a nechcené. Niečo, čo nevyhovuje ani 750-tisíc ľuďom, ktorí ich dnes na Slovensku využívajú, ani ich zamestnávateľom, ani reštauráciám. Jednoducho nikomu. A to je prvý mýtus, s ktorým sa aj v rámci tohto blogu a stránky Pravdaogastráčoch.sk, chceme vysporiadať.

Za prvé, gastráče nie sú niečo, čo ľudia nechcú.  Podľa nedávneho reprezentatívneho prieskumu GfK má až 88 % ľudí ku gastráčom pozitívny vzťah. Aj v prieskumoch portálov zameraných na sprostredkovanie práce sa dlhodobo hýbu medzi najobľúbenejšími benefitmi, ktoré od svojho zamestnávateľa očakávate. 

 

Čo je tiež dôležité spomenúť je, že gastrolístky nie sú povinnosť. Sú len jednou z možností, ktoré dáva na výber štát.  Je na dohode zamestnávateľa a zamestnancov, či to budú gastráče, vlastná kantína, alebo sa dohodnú s majiteľom reštaurácie, či donáškovou službou. A aj pri gastráčoch má možnosť voľby medzi klasickými stravenkami, alebo elektronickou kartou.   

Prečo sú potom gastrolístky, ak ich podľa ich kritikov nikto nechce, a je  k nim viacero alternatív, také obľúbené a rozšírené? Myslíte si, že firmy, ktoré gastrolístky vydávajú, nejakým spôsobom dokážu donútiť tisícky zamestnávateľov kupovať práve stravné lístky? Nie. Rovnako nedokážu obísť celé Slovensko a presvedčiť každého z tých 750-tisíc ľudí, aby si ich vo svojej firme pýtali namiesto donášky, či firemnej kantíny.

Obľúbenosť gastrolístkov spočíva v tom, že prinášajú benefity aj pre zamestnávateľov aj pre zamestnancov. Pre zamestnávateľov sú administratívne jednoduchšou a lacnejšou alternatívou k vyššie spomínaným možnostiam zabezpečenia stravy. Z pohľadu zamestnancov gastráče prinášajú predovšetkým možnosť voľby reštaurácie, donášky, alebo aj prípravy stravy vo vlastnej kuchyni. Pretože dnešná doba prináša rôzne chute, rôzne zdravotné obmedzenia to čo môžeme jesť, no najmä rôzne preferencie. 

Túto flexibilitu na prvý pohľad prináša aj hotovosť. No diabol býva skrytý v detailoch. V akých, si povieme nabudúce. Budeme o nich hovoriť pravidelne aj v rámci celej iniciatívy Pravda o gastráčoch, ktorú spúšťame nielen na tomto blogu, ale aj na webovej stránke. Pretože o tak zásadnej téme, ktorá má dopad na stravovacie návyky a zdravie ľudí, by sa nemalo diskutovať na základe mýtov, ale faktov. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Fico na sneme opäť útočil aj na médiá

Vo funkcii podpredsedov skončia Dušan Čaplovič a Pavol Paška.

DOMOV

Odhalila kauzu predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

EKONOMIKA

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Jazdiť bude len so siedmimi vozňami.


Už ste čítali?