Sú gastrolístky príliš drahé?

Autor: Pravda o gastráčoch | 14.10.2016 o 16:22 | (upravené 14.10.2016 o 16:52) Karma článku: 4,73 | Prečítané:  1728x

Viete koľko na vašom každodennom nákupe v potravinách zarobí obchodník? Niečo cez 12 %. A viete, aká je priemerná výška poplatku za spracovanie gastrolístkov? Necelých 5 %. 

Napriek tomu s obľubou politici a kritici príspevku na stravovanie hovoria v prípade gastrolístkov o výpalníctve. Tieto reči neobstoja hneď z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným je, že gastrolístky sú iba možnosť, nie povinnosť. Zákon umožňuje zamestnávateľovi zabezpečiť pre svojich zamestnancov stravovanie aj v kantínach, donáškou jedla či priamou zmluvou s reštauráciou.

Práve preto firmy vydávajúce gastrolístky musia aj na strane poplatkov bojovať o svojich klientov. V čase internetu a rozmáhajúcich sa donáškových služieb by vysoké poplatky ako svoju cenovú politiku volil iba manažér samovrah. Zamestnávatelia preto platia poplatky za spracovanie gastrolístkov hlboko pod úrovňou 3 %. To je strop, ktorý v prípade zamestnávateľov nastavil štát v roku 2011.  

Niekto môže povedať, že nižšie ceny na strane zamestnávateľov si emitenti môžu vybrať na „výpalníckych“ poplatkoch na strane reštaurácií. Nemôžu. Je na rozhodnutí každej reštaurácie, či od vás gastrolístok zoberie alebo nie. Určite ste si sami všimli, že reštaurácií, ktoré neberú gastráče, je na Slovensku dosť.  

Platí teda, že napriek druhou stranou šírenému imidžu všemocných firiem emitenti musia reštauráciám niečo ponúknuť: zákazníkov a hlavne rozumnú výšku poplatku.   Z týchto dôvodov poplatky, ktoré platia reštaurácie ani nemôžu presiahnuť v priemere 5 % hodnoty stravného lístku. Pri porovnaní s maržami bežnými v obchodoch či službách, má tento poplatok naozaj ďaleko od „výpalníctva“. 

 

Hlavným dôvodom, prečo akceptujú reštaurácie gastrolístky, sú zákazníci.  Dnes využíva gastrolístky 750-tisíc ľudí, ktorí minú v reštauráciách gastráče za 450 mil. eur. V prípade ich nahradenia hotovosťou by o časť týchto tržieb (približne 150 mil. eur) prišli. Ľudia totiž už dnes pripúšťajú, že by v takomto prípade namiesto jedla v reštauráciách minuli stravné na iné účely.  

A prečo sa vlastne pri gastráčoch platia poplatky? Samozrejme, v prvom rade na vykrytie nákladov na vydanie, spracovanie, jednoducho správu. No v neposlednom rade aj na zabezpečenie účelnosti využitia gastrolístkov. Emitenti napríklad kontrolujú každé jedno miesto, s ktorým uzatvárajú zmluvu o akceptácii gastrolístkov.

Dnes je v tejto sieti viac ako 6000 reštaurácií po celom Slovensku. Kontrolujú napríklad aj to, či daný obchodník predáva jedlo, čo je základný predpoklad na to, aby povinný príspevok na stravovanie plnil účel. Napríklad aj cez mystery shopping.

Prečítajte si viac na www.pravdaogastracoch.sk.  

Ak sa vám článok páčil podporte ho na vybrali.sme.sk. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Fico na sneme opäť útočil aj na médiá

Vo funkcii podpredsedov skončia Dušan Čaplovič a Pavol Paška.

DOMOV

Odhalila kauzu predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

EKONOMIKA

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Jazdiť bude len so siedmimi vozňami.


Už ste čítali?