Sú gastráče skutočne tak byrokraticky náročné?

Autor: Pravda o gastráčoch | 30.11.2016 o 10:16 | (upravené 30.11.2016 o 10:34) Karma článku: 3,53 | Prečítané:  1326x

Je pre firmu z pohľadu administratívnej náročnosti jednoduchšia prevádzka závodnej jedálne, alebo zabezpečiť stravovanie zamestnancov cez stravné lístky? Odpoveď na túto otázku je jasná. 

Niekto možno povie, že porovnávame extrém na jednej a na druhej strane. Dobre. A čo ak povieme, že stravné lístky tvoria len niečo okolo 1 % byrokratickej záťaže slovenských firiem. Neveríte?

Verte prieskumu a výsledkom Byrokratického indexu. V priemernej slovenskej firme, ako ju zadefinovali autori spomínaného indexu, zaberie objednanie stravných lístkov pre jej zamestnancov 30 minút. A čo dostane za svoju polhodinku zamestnávateľ? Jeden z najobľúbenejších zamestnaneckých benefitov a zamestnancov, ktorí sú po obednej pauze oddýchnutí a lepšie zvládajú svoje úlohy.   

Zamestnanci zase dostanú výmenou za týchto 30 minút väčšiu flexibilitu a možnosť voľby. Napríklad aj toho, do ktorej z obľúbených reštaurácií si dnes vybehnú počas obedňajšej prestávky. Stravné v hotovosti by síce zachovalo túto flexibilitu, no za cenu straty samotnej podstaty a filozofie príspevku na stravu.   

Cenou za odstránenie spomínaného 1 % by bola zmena stravovacích návykov veľkej časti z dnešných 750 000 užívateľov stravných lístkov. Tí sa tým, že by hotovosť využili na iný účel ako na stravu, napríklad aj na sporenie, ani netaja. Naposledy to pripustil každý druhý z nich v marcovom prieskume GfK. Tým by sa však poprel celý účel príspevku na stravu, kvôli ktorému funguje v 42 krajinách, vrátane krajín ako je Švédsko, či Nórsko.

Dôležité je uvedomiť si, že stravné lístky sú len jednou z viacerých možností, ktoré zákon dáva zamestnávateľovi a jeho zamestnancom. Zhodou okolností tá administratívne najjednoduchšia s najväčšou flexibilitou a možnosťou voľby. V opačnom prípade by zamestnávatelia spomínaných 750-tisíc ľudí volili prevádzku vlastnej jedálne, donášku, alebo priamu zmluvu s reštauráciou.

Druhá vec je, že každý poskytovateľ služieb sa snaží svoje služby zjednodušiť, urýchliť a spraviť čo najviac proklientskými. Aj preto si dnes akýkoľvek zamestnávateľ môže u každého z emitentov stravných lístkov objednať gastrolístky, alebo aj stravnú e-kartu už cez e-shopy.  A v najbližších rokoch určite prídu aj ďalšie inovácie. 

Podporte tento blog na vybrali.sme.sk. Ďakujeme. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral. V Štúrove žena štrnásť rokov púšťala od rána do večera nahlas operné árie

SVET

Ugandský Tarantino vraždí pre zábavu. Film je život

Afrika má Chucka Norrisa a točí filmy, ako nik iný.


Už ste čítali?