Ako funguje stravné a gastrolístky?

Autor: Pravda o gastráčoch | 19.12.2016 o 14:00 | (upravené 19.12.2016 o 14:50) Karma článku: 7,26 | Prečítané:  2914x

Dostávame od vás viaceré otázky o tom, ako vlastne príspevok na stravu zamestnancov funguje, preto vám na niekoľko z nich odpovieme. 

Prečo sa gastráče nezvýšili na okrúhlych 3,40 €?
Viacerí z vás sa pýtali, prečo sa pre zjednodušenie nezvyšuje stravné na okrúhlu čiastku. Konkrétne, prečo nedostávate od 1. decembra tohto roku namiesto 3,38 eur na deň rovno 3,40 eur. Dôvod? Minimálna hodnota gastráčov sa odvíja od sumy stravného, ktoré vám prináleží počas služobnej cesty. Tú určuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny podľa priemerných cien jedál a nápojov v reštauráciách. Je zákonom dané, že sa zvyšuje automaticky, keď sa ceny výraznejšie zvýšia. Stravné na služobnej ceste sa zvyšovalo na 4,50 €. Minimálna hodnota gastráčov sa vypočítava ako 75 % z tejto sumy, teda 3,38 € na deň.

Mám nárok na gastráč, aj keď pracujem z domu?
Áno, samozrejme, že máte! Pokiaľ nie ste na služobnej ceste, tak pre vás platia rovnaké podmienky, ako pre ľudí pracujúcich v kancelárii. Jesť musíte tak či tak. Bola by to neférová diskriminácia, ak by ste stratili nárok na príspevok na obed len preto, že pracujete z domu.

Výhodou stravných lístkov je práve táto mobilita. Nie ste viazaný/á na firemnú kantínu či zmluvnú reštauráciu, s ktorou váš zamestnávateľ uzavrel dohodu. Gastrolístok môžete použiť v sieti 6 000 akceptačných miest na Slovensku. To znamená, že váš príspevok na obed je využiteľný každý deň, bez ohľadu na to, kde na Slovensku sa práve nachádzate.

Prečo je výhodné mať stravné?
Stravné je benefit pre zamestnancov, ktorým zamestnávateľ prispieva 55 % sumy na jedno teplé jedlo denne. Minimálne prispieva zo sumy 3,38 €, maximálne 4,50 € a v podstate vám polovicu obeda platí niekto iný. Cieľom stravného je podporiť pravidelné a kvalitné stravovanie zamestnancov počas pracovného dňa. To má priaznivé dopady nielen na výkonnosť v práci, ale aj fyzické a psychické zdravie zamestnancov. Aj preto štát tento príspevok daňovo a odvodovo zvýhodňuje.

Nebolo by lepšie mať hotovosť?
Nie, nebolo. Príspevok na stravu musí byť príspevkom na stravu. Ak by sa vyplácal k výplate v hotovosti, tieto peniaze by sa používali na čokoľvek. Podľa prieskumu GfK by ich každý druhý dnešný používateľ gastráčov nepoužil na obed, ale na iné účely.  

Aký by bol potom rozdiel voči mzde a prečo by zamestnávatelia mali prispievať aj naďalej na stravné? Postupne by sa tieto rozdiely medzi mzdou a stravným stierali a nedá sa ani vylúčiť, že by príspevok na stravu postupne zanikol. Navyše, štát by tak už nemal dôvod gastrolístky daňovo a odvodovo zvýhodňovať.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.


Už ste čítali?