Obedové menu naučilo Slovákov chodiť do reštaurácií

Autor: Pravda o gastráčoch | 22.3.2017 o 14:37 | Karma článku: 10,17 | Prečítané:  12408x

Pamätáte si časy, keď návšteva reštaurácie bola skôr udalosťou, oslavou jubilea či mimoriadnou víkendovou akciou s rodinou? Keď sme obedy riešili šalátom v labužníkovi, bagetou v bufete a v tom lepšom prípade v „táckarni“?

Nie je to až tak dávno. Dnešní štyridsiatnici si určite spomenú, že  presne takto fungovali pred 20 rokmi. Chodiť na obed do reštaurácií nás naučili „menučká“, a najmä v mestách práve teplý obed priniesol boom v otváraní reštaurácií.

Kedysi boli „menučká“ len v jedálňach

Doba sa rozhodne zrýchlila a veľa ľudí už nemá čas ani energiu variť si počas týždňa. Trh sa tomu prispôsobil a reštaurácie začali ponúkať obedové menu. Čerstvé, pripravené vopred, rýchlo naservírované, umožní naobedovať sa aj do pol hodinky. A  spravidla je ešte lacnejšie ako objednávka à la carte.

Obedové menu priviedli do reštaurácií zákazníkov a aj vďaka nim dnes sa dnes stravuje v reštauráciách oveľa viac ľudí ako kedysi. Aj tí, ktorí si v minulosti pochutili na majonézových šalátoch a ruských vajciach, v súčasnosti radšej idú na „menučko“. A s návykom chodenia do reštaurácie, pribúdaním konkurencie, sa začali zvyšovať aj naše nároky na ponúkané obedy. Pre mnohých je už nemysliteľné dať si na obed ťažké a mastné jedlo. Vyprážaný syr s tatárskou omáčkou, patrí síce ešte stále k obľúbeným jedlám Slovákov, no v ponuke na obed ich nájdete  len výnimočne. Niet divu, veď až 78 % zamestnancov v minuloročnom prieskume GfK uviedlo, že vyváženú stravu považuje za základ pre lepší výkon v práci.

Pre koho sú „menučká“ v reštauráciách výhodné?

Jedným z dôvodov postupného vzniku „menučiek“ v reštauráciách je aj príspevok na stravu zamestnancov. Stravné pomohlo zmeniť vnímanie významu teplého obeda a zdravého stravovania. V súčasnosti sa vo fastfoode obeduje len 3,2 % opýtaných.

Vďaka gastrolístkom a teraz aj stravovacím kartám sa zamestnancom otvorili nové a zaujímavé možnosti stravovania sa. Približne 6 000 stravovacích zariadení, v ktorých je možné kúpiť si obed aj touto formou, svedčí o obrovskej obľúbenosti tohto benefitu. Práve stravné, a teda aj gastrolístky, prinesú do reštaurácií približne 400 mil. eur ročne. Možno aj preto až 3/4 opýtaných pripúšťa, že ak by ich obľúbená reštaurácia prestala prijímať gastrolístky či stravovacie karty, chodili by do nej menej často alebo vôbec.

Dá sa teda povedať, že „menučká“ naučili Slovákov chodiť do reštaurácií. Len si spomeňte, koľkokrát do roka ste išli cez obed do reštaurácie pred zavedením obedových menu. Vďaka jednoduchosti používania gastrolístkov a kariet, spĺňa stravné svoju skutočnú úlohu, ktorou je zabezpečiť zamestnancom teplý obed.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Fico otáča, odchod do penzie má dostať strop

V roku 2012 štát nastavil vek odchodu do dôchodku na strednú dĺžku dožitia.

ŠPORT

Hamšík vyrovnal gólový rekord Maradonu v drese Neapola

Marek Hamšík dal za Neapol 115 gólov.


Už ste čítali?