Robíte aj vy túto bežnú chybu, po ktorej pribúdajú kilá?

Autor: Pravda o gastráčoch | 12.5.2017 o 15:42 | Karma článku: 7,58 | Prečítané:  2923x

Máte veľa stresu a cez deň stihnete len kávu a narýchlo zjesť niečo malé? Končí váš deň večernými alebo nočnými nájazdmi na chladničku?

Ak áno, tak riskujete postupné priberanie. To zase s vysokou pravdepodobnosťou povedie k vzniku rôznych ochorení, ako je diabetes 2. stupňa, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak... A tie predstavujú  zvýšené riziko infarktu alebo mŕtvice.


Prečo vlastne nevieme odolať vyjedaniu chladničky? Ak počas dňa nedoprajeme nášmu telu dostatočné množstvo živín a energie, vypýta si ich večer. Aj preto výživoví poradcovia radia nevynechávať zo svojho jedálnička plnohodnotný teplý obed. Ten má totiž zabezpečiť energiu práve v čase, keď naše telo čerpá tú poslednú z raňajok.


Všimli ste si, že keď máte hlad alebo pociťujete únavu, máte chuť na kalorickejšie jedlá? Vyhladované telo má večer tendenciu siahnuť po mastnejších a menej zdravých jedlách. Počas spánku spaľujeme len veľmi málo kalórií, preto väčšina z toho, čo zjeme pri večernom nájazde na chladničku, sa rovno ukladá. Všetci vieme, že kilá navyše sú pre naše telo prekliatím. Platí tak, že vyvážené teplé obedy sú dôležitým nástrojom, ako večernému prejedaniu zabrániť.


Tak ako v mnohých vyspelých krajinách, aj na Slovensku si uvedomujeme, aké je dôležité nevynechať obed. Potvrdili to aj pracujúci, ktorí sa skoro jednohlasne (94 %) vyjadrili v minuloročnom prieskume GfK, že teplú stravu počas dňa považujú za dôležitú pre svoje zdravie. Aj preto je dobré, že na Slovensku, podobne ako v ďalších 42 krajinách sveta, na obedy zamestnancov prispievajú zamestnávatelia. Či už priamo vo firemnej kantíne, alebo cez stravné lístky a stravovacie karty. Stravné lístky naučili ľudí chodiť na obedy a dnes veľmi populárne obedové „menučka“. Viac si prečítajte v našom predchádzajúcom blogu.


Okrem pravidelnosti stravovania, vrátane pravidelného teplého obeda, je rovnako dôležité samozrejme aj to, čo jeme. Strava by aj podľa nedávno schváleného Národného akčného plánu pre potraviny a výživu mala obsahovať menej cukru, soli a viac bielkovín, zeleniny a ovocia. Dobrou správou je, že za posledný rok sa nám na Slovensku už podarilo presadiť menej soli v bežných jedlách v stravovacích zariadeniach. Nebojte sa teda navštíviť počas obeda blízku reštauráciu a spravte niečo pre svoje zdravie.


Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Pozrite sa, čo odkázal šéf Rapid life poškodeným klientom

Košická poisťovňa nevypláca ľuďom peniaze, uvalili na ňu nútenú správu.

DOMOV

Českí veriaci: Slováci, s Pavlúsom ste prišli o veľa

Evanjelický farár si našiel nový zbor na Morave.


Už ste čítali?